Breathing esittää: Enemmän on enemmän -festivaali, TEHDAS Teatteri, perjantai 27.2.
Antti-Juhani
Mannisen kehittämä taidetapahtuma ja -työskentelytila Breathing
teki Turun TEHDAS Teatterista performanssitaiteen näyttämön.
Perjantaina 27.2. Enemmän on enemmän -festivaali tarjosi yleisölle
sekä uskaliaita esityksiä että mahdollisuuden keskustella kaikesta
illan aikana nähdystä ja koetusta. Inspiroivaa keskustelua johtivat
Turun yliopiston taidehistorian jatko-opiskelijat Riikka Niemelä ja
Essi Syrén, jotka nostivat esiin mielenkiintoisia ajatuksia
performanssitaiteen sijoittumisesta visuaalisen kulttuurin
tutkimuksen kentälle. Illan aikana esiintyneet taiteilijat toivat
keskusteluun henkilökohtaisen näkökulmansa omista
performansseistaan, taustoittamatta niitä kuitenkaan liikaa.
Teot muuttuivat ääniksi performanssi- ja kuvataiteilija Anaïs Héraudin sekä Till Baumannin yhteistyöesityksessä. Yksittäisistä, tuskin kuiskausta kuuluvimmista äänistä kasvoi loputtoman toiston ja kerrostamisen ansiosta hysteerinen äänikuva. Kokeilut eri materiaalien, kuten puukiekkojen ja kattiloiden, kanssa synnyttivät ääntä, joka samanaikaisesti sekä luo että tuhoaa kerrontaa. Héraud ja Baumann leikittelivät visuaalisuuden ja äänen suhteella. Taiteilijaparin rauhallinen ja täydellisen synkronoitu kehonkieli loi kiehtovan kontrastin kaoottiselle äänimaailmalle.
Héraudin
ja Baumannin performanssi rakentui kuin itsestään. Lähtökohtana
oli yksi sana, ”panic”, jota taiteilijapari toisti sekä
kirjoittaen että puhuen. Sanalla on Héraudin mukaan rytmi, joka
tekee sen toistamisesta visuaalisesti kiinnostavan. Toisto oli
kantavana elementtinä läsnä kaikissa performanssin osatekijöissä,
tekstissä, äänessä ja liikkeessä. ”Panic” edustaa Héraudille
paitsi uutisointia hallitsevaa paniikinlietsontaa, myös esimerkiksi
kehon mukautumista nopean musiikin tempoon. Paniikilla on kaksi
puolta, pelko ja ilo.
Performanssi- ja äänitaiteilija Timo Viialaisen esityksen myötä TEHDAS Teatterin tunnelma muuttui mystiseksi hämärän valaistuksen, hypnoottisesti heiluvan peilin, tulen ja oudon äänimaiseman myötä. Viialainen käytti tietoisesti hyväkseen äänen kiertämistä mikrofonin ja kaiuttimen kautta. Äänen vahvistuessa hallitsemattomaksi meluksi kehittyi hämmentävä äänimaailma. Performanssin elementit herättivät paljon mielleyhtymiä. Peileihin liittyy paljon taikauskoa, jonka Viialainen vahvistikin yhdeksi performanssinsa teemoista. Ritualistinen sävy korostui, kun Viialainen kertoi viime kevään performanssissaan rikkoneensa kolme peiliä, mille perjantain performanssi oli hänen mukaansa eräänlainen vastatoimi. Kiinnostavana yksityiskohtana mainittakoon, että Viialainen poltti pihkaa, jota käytetään ortodoksisten messujen suitsukkeissa.
Vaikka Viialainen työskentelikin jo hänen aiemmista performansseistaan tuttujen elementtien kanssa, hänen mukaansa performanssi on ennen kaikkea hetkessä elämistä. Kaikkea ei voi ennalta aavistaa, mutta performanssin aikana tapahtuvista yllättävistä tilanteista voi tehdä osan performanssia reagoimalla niihin. Viialainen huomautti, että äänen kiertämisen kanssa työskenneltäessä pienikin muutos tilan äänimaisemassa voi johtaa arvaamattomiin lopputuloksiin.
Ääni
oli läsnä myös seuraavassa, Liina Kuittisen esityksessä. Tällä
kertaa äänen lähteenä oli imuri, joka muodosti surrealistisen
kokonaisuuden yhdessä muiden arkisten esineiden ja eleiden kanssa.
Näiden esineiden ja eleiden yhdisteleminen poikkeavalla tavalla teki
niistä outoja, absurdeja ja jopa pelottavia. Juomalasit, jotka
Kuittinen pudotti katonrajasta lattialle teräviksi sirpaleiksi, sekä
vaarallisesti yleisön yllä roikkuva imuri herättivät pelkoa.
Kuittinen kertoi, ettei koskaan tee samaa esitystä kahdesti. Hänelle
performanssi on ainutlaatuinen prosessi, jota ei voi toistaa. Niin
ikään yleisön reaktiot ovat ainutlaatuisia.
Seuraavan esityksen ajaksi siirryimme ulos helmikuiseen kylmyyteen. Jouni Järvenpään huimapäinen tanssiesitys Sula, joka on osa 9/53 tanssia -esityskokonaisuutta, sai yleisön haukkomaan henkeään. Järvenpää liikkui ensin eläimen lailla ryömien ja lopuksi akrobaattisesti tanssien pitkin Manillan kattoa jännitystä korostavan musiikin säestämänä. Hän piirtyi valkoisiin pukeutuneena hahmona esiin mustasta yötaivaasta kuin anti-ninja, joka piiloutumisen sijaan tuntui huutavan ”Katsokaa minua!”
Arkkitehtuurista tuli saumaton osa Järvenpään performanssia, vaikka katolla esiintyminen oli viime hetken päätös. Se kuitenkin sopii hänen tavoitteisiinsa esiintyjänä, sillä Järvenpää kertoi haluavansa yleisön pelkäävän. Pelko saa yleisön elämään mukana performanssissa ja toivomaan esiintyjän onnistumista. Tilanteessa, jossa kaikki ei välttämättä ole esiintyjän hallinnassa, pelosta tulee esiintyjän ja yleisön yhteinen tunne.
Illan viimeinen performanssi oli kahden performanssiduon yhteistyön tulos. Suomalais-hollantilainen echo+seashell (Henna Hyvärinen ja Susan Kooi) ja turkulainen Maanalainen seurakunta (Antti Jussila ja Jari Kallio) rakensivat teatraalisen esityksensä visuaalisen ilmeen savukoneen ja strobovalojen varaan. Lisäksi äänimaisemalla oli heidänkin performanssissaan ratkaiseva rooli. Bassorummun kumahdukset vaihtuivat pian pop-musiikiksi, joka tuntui alleviivaavan ryhmän asennetta: ”Me olemme hulluja, mutta mitä sitten?” Itsetarkoituksellisen provosoinnin ja hämmennyksen aiheuttamisen pahimmilta sudenkuopilta kuitenkin vältyttiin.
Kaikkiaan Breathing tarjosi perjantai-iltaan kiehtovan kattauksen esiintyjiä ja esityksiä, joista luonnollisesti oli löydettävissä eroja, mutta myös yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Vaaran tunne vaikutti olevan kaikkia illan performansseja yhdistävä tekijä. Teemat kietoutuivat vaaran ja pelon tuntemuksiin, alleviivaamatta niitä liikaa. Ne tuntuivat pikemmin fyysisenä jännityksenä. Taiteilija ehdottaa, muttei sanele, mitä ajatuksia hänen performanssinsa herättää. Performanssi syntyy taiteilijan ja yleisön kohtaamisesta.
Jos missasit Enemmän on enemmän -festivaalin, ei hätää, sillä Breathing pop-up -taidetila palaa jälleen lauantaina 14.3. Arty Partyn myötä. Myöhemmin keväällä on luvassa myös viikon mittainen Taiteen kevätjuhla 18.5.–24.5. Tapahtumien tarkemmat aikataulut ja lisätiedot päivittyvät Breathing pop-up -taidetilan Facebook-ryhmään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti