Palautekysely

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Leikkisää roskamuotoilua


Left Overs – roskamuotoilunäyttely
Kivikukkaron katutaso (Yliopistonkatu 29)
13. – 29.3.2015, ma–pe 10–19, la-su 12–16.

Left Overs on kymmenen Turun AMK:n muotoiluopiskelijan järjestämä näyttely, jossa on esillä kierrätysmateriaaleista muotoiltuja vaatteita, koruja ja huonekaluja, sekä veistoksia ja installaatioita. Näyttelyssä järjestetään myös erilaisia työpajoja. 

Törmäsin Left Overs -näyttelyyn sattumalta matkalla ruokakauppaan. Yleensä niin hiljainen entisen Anttilan aula oli saanut uutta käyttöä näyttelytilana. Sijainti on loistava, sillä sinne yleensä näyttelyissä käymättömälläkin yleisöllä on matala kynnys poiketa. Paikalla olikin kiitettävästi kiinnostuneita, jotka katselivat teoksia ja kyselivät niistä järjestäjiltä. Olisi hienoa, jos tämä näyttely ei jäisi ainoaksi tilassa järjestetyksi.

Tytti Nieminen - Karkki
Tytti Nieminen - Kepponen

Näyttelyssä on esillä monenlaisia muotoiluteoksia hyvin käytännöllisen oloisista trashion-vaatteista pienimuotoisiin installaatioihin. Tytti Niemisen Karkki- ja Kepponen-teokset muodostavat mielenkiintoisen parin. Näistä kahdesta puvusta Karkki pursuaa kitsch-estetiikkaa vaaleanpunaisine hörhelöineen ja muovisine pikkuleluineen ja tuo vahvasti mieleen ylitsevuotavuudessaan keveän rokokoon. Kepponen on lähes yhtä runsas, mutta paljon raskaampi ja synkempi vastapari Karkille. Kepposen tummaan ulkomuotoon kuuluvaa leikittelevyyttä tuovat pääasiallisena materiaalina käytetyt kirpputoreilta löydetyt vanhat farkut. Farkkumallit kun tunnetusti muuttuvat nopeasti tyylikkäistä humoristisen tyylittömiksi muodin muuttuessa.

Melina Luukkanen - Happy Place
Petra Yrjölä - Lilium

Melina Luukan Happy Place-teos koostuu tuolista ja kahdesta taulusta. En ensin tajunnut katsoa näitä kokonaisuutena, sillä tuolin istuinosan cd-levyn kappaleista tehty kaunis mosaiikkikuvio lumosi minut hetkeksi. Teos siis todella lunasti nimensä antaman lupauksen allekirjoittaneen kohdalla. Happy Placen vieressä esillä on Petra Yrjölän puurimoista ja pahvirullista tehty Lilium-tuoli, jonka lehtimäinen muoto ja erisävyisten puurimojen luoma raidallisuus muodostavat leikkisän tyylikkään kokonaisuuden. Tuoli muotoilutuotteena lunastaa siis tässäkin näyttelyssä paikkansa. 

Lisätietoja näyttelystä löydät tapahtuman blogista, Facebookista omalta sivulta ja tapahtumasivulta sekä Instagramista nimellä LeftOvers2015.

Teksti ja kuvat Iida Kilpeläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti